Co to jest cukrzyca?

Cukrzyca jest chorobą, która powoduje, że organizm nie może prawidłowo zużywać energii pochodzącej z jedzenia. Pojawia się, gdy trzustka nie produkuje insuliny lub wtedy, gdy organizm jest oporny na działanie wytwarzanej przez trzustkę insuliny.

W prostych słowach o cukrzycy

Większość osób słyszało kiedyś o cukrzycy ale wiele z pośród nich nie wie, czym tak dokładnie jest cukrzyca. Spożywane przez nas jedzenie jest rozkładane m.in. do glukozy lub innych cukrów. Chociaż wielu ekspertów do spraw zdrowia rozwodzi się nad ograniczaniem ilości cukru w diecie, to pewna ilość glukozy jest potrzebna – w celu regulacji metabolizmu i jako źródło energii. 

Podczas trawienia, glukoza rozprzestrzenia się z krwią po organizmie, aby zapewnić komórkom właściwe odżywianie. Jednak żeby możliwe było przejście cukru znajdującego się we krwi do wnętrza komórek, konieczna jest insulina, która jest produkowana w trzustce a stamtąd przedostaje się do krwiobiegu.

Problem pojawia się, gdy we krwi znajduje się zbyt dużo cukru w stosunku do ilości insuliny, jakiej dostarcza Twoja Trzustka

Jeśli Twój organizm nie wytwarza wystarczającej ilości insuliny, która obniżyłaby odpowiednio poziom cukru lub jeśli w ogóle jej nie produkuje wtedy stężenie glukozy we krwi narasta i utrzymuje się podwyższone. Jeżeli taki stan utrzymuje się nawet po zweryfikowaniu sposobu odżywiania to prawdopodobieństwo zachorowania na cukrzycę jest duże.

Obalamy mity

  • Cukrzycą można się zarazić
  • Zachorowałeś na cukrzycę, bo jadłeś za dużo słodyczy
  • Na cukrzycę chorują tylko otyli